Sammy Feys bereidt kampioenschappen voor in volle coronacrisis

Twintigjarige student neemt deel aan EK reddend zwemmen in Spanje

Sammy hoopt in de Oceanman, het zwaarste discipline van het EK, in de top vijf te geraken.

DE PANNE/MIDDELKERKE - “Ik schat mijn kansen hoog in.” De 20-jarige student elektromechanica Sammy Feys uit De Panne neemt in september deel aan de Europese kampioenschappen reddend zwemmen in Spanje en ziet een puik resultaat meer dan ooit zitten. “De coronapandemie was een zware beproeving. Ik kon gelukkig terecht bij mensen met privézwembaden.”

DANY VAN LOO - Het Nieuwsblad online 28 augustus 2021

Voor Sammy Feys, een onvervalst kind van de zee en een van de beste zeeredders die ons land rijk is, breken binnenkort heel spannende tijden aan. De jongeman, lid van de Flanders Coast Lifesaving Club in Middelkerke is namelijk, als enige West-Vlaming trouwens, geselecteerd voor het EK reddend zwemmen – officieel lifesaving – van 12 tot 18 september in het Spaanse Castellon. 
SAMMY FEYS
ZWEMMER

"Ik overdrijf echt niet als ik stel dat het een bijzonder zware sport is voor complete atleten"

Sammy heeft al ruimschoots zijn sporen verdiend door onder meer diverse Belgische titels in de jeugdreeksen tot medailles op verschillende Europese kampioenschappen. “Ik ben op mijn derde begonnen met zwemmen, in de zwemschool van Georges Vandenabeele in Middelkerke”, steekt Sammy van wal. “Reddend zwemmen beoefen ik al sinds mijn tiende en ik stond de voorbije zomer nog als tweede redder op de stranden van Koksijde. Ik overdrijf echt niet als ik stel dat het een bijzonder zware sport is voor complete atleten. Iedere dag volop trainen hoort er onlosmakelijk bij.”

Zwembaden
En net dat bleek nu juist niet vanzelfsprekend in coronatijden. “Dat was een zware beproeving voor niet-professionele sporters. Zwembaden werden gesloten, wedstrijden afgelast. Gelukkig kon ik terecht bij een aantal mensen met privé-zwembaden. Zo kon ik ook tijdens de lockdowns de nodige meters blijven maken, met elastieken evenwel die mij ter plaatse hielden zodat ik in de kleine baden toch op lange afstand kon oefenen.

Geïmprovisserde fitnesszaal
Onze woning werd omgetoverd tot een geïmproviseerde fitness en een kajak-trainingstoestel nam in ons salon een prominente plaats in. Het was dus letterlijk roeien met de riemen die we hadden.

Het zorgde er niettemin voor dat Sammy meer dan klaar is voor de komende Europese kampioenschappen in Spanje. “Het kampioenschap, waar we met een team van zes jongens en evenveel meisjes naartoe trekken, bestaat uit verschillende disciplines, onderverdeeld in een zwembad- en een oceaangedeelte. 
Het koninginnenummer is de ‘Oceanman’, een combinatie van vier zware proeven: reddend zwemmen, surfski, een board race en lopen. Daar hoop ik in de top vijf te eindigen”, besluit een gemotiveerde Sammy Feys.